Tanımı: Acil Yardım ve Afet Yönetimi Programı; sağlık, sivil savunma, ilk yardım, beden eğitimi, haberleşme teknolojileri, mühendislik ve biyoloji ile iç içe olan bir alandır. Bu programın disiplinler arası çalışmaya uygun olduğunu göstermektedir. Ülkemizde ve dünyada son yıllarda çeşitli nedenlerle gerçekleşen doğal olaylar afet boyutuna ulaşmakta buda büyük zararlara yol açmaktadır. Bu yüzden ilk müdahalenin ve afet meydana gelmeden önce afetten sonraki yönetimi çok önemli hale gelmiştir. Bu programda bu konuda ki dünyada gelişen teknolojileri, sistemleri ve yönetim anlayışının gelişmesine ve ülkemizde yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır.
Amacı: Bu bölümün amacı, afet öncesi eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri, afet olması durumunda da koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapmaya ve yönetmeye mesleği ile ilgili bilgi ve beceri ile donanıma sahip, yenilikçi, araştırmacı ve girişimci uzmanlar yetiştirmektir.
Programı Bitirenlerin Alacağı Unvan: Acil Yardım ve Afet Yönetimi Programını bitirenler Lisans Diploması almaya hak kazanırlar. Programı tamamlayanlara “Acil Yardım ve Afet Yöneticisi” unvanı alırlar.
İstihdam Alanları: Acil Yardım ve Afet Yönetimi programından mezun olanlar, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda Afet ve Acil Durum Başkanlığına bağlı İl Müdürlükleri, Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezleri, İtfaiye Teşkilatlarında, Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlikleri, Özel Sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları, Kamu Kurum ve Kuruluşları (hastane, okullar, vd.) ile yerel yönetimlerin ilgili birimlerinde, uluslararası kuruluşlarda ve afet yönetimiyle ilgili organizasyonlarda çalışma imkânı bulabilirler.
Lisans Üstü Eğitim Olanakları: Afet Yönetimi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi adları ile çeşitli üniversitelerin Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri’nde Yüksek lisans ve Doktora Programları bulunmaktadır.