Sosyal bir bilim dalı olan iktisat, bir ucunda kaynakların diğer ucunda ihtiyaçların olduğu alanı anlamak, yorumlamak ve bu alanın sorunlarını çözmek için yola çıkmış bir bilim dalıdır. İktisadın merkezinde insanoğlu olduğu için insanla ilgili bütün konular aynı zamanda iktisadın konusudur. İktisat, seçenekler arasından hangi tercihi yapacağımızı incelediği için bireysel anlamda ve toplumsal anlamda davranış bilimleri, felsefe, matematik, istatistik, tarih vb. bilimleri bilmeyi ve yorumlamayı gerektirir. Bu nedenledir ki, teknik iktisat bilgisine sahip olmak tek başına iktisatçı olmak için yeterli değildir. Dolayısıyla Keynes’in de usta iktisatçı tanımında vurguladığı gibi; iyi bir iktisatçı olmak, aynı zamanda biraz filozof, biraz sosyolog, biraz tarihçi ve hatta biraz matematikçi olmayı gerektirir.
Diğer yandan bilim çok hızlı ilerlemektedir ve bilimin mantığı bile değişmektedir. Yeni bilim dallarından haberdar olmak yorum gücünü artıracaktır. Her bilim dalı gibi iktisat öğrencisi de iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişme ile beraber dünyanın diğer coğrafyalarındaki gelişmelerden haberdar olmalıdır ve ufkunu geniş tutmalıdır. Dünyanın nereye gittiğini bir iktisat öğrencisinin anlaması, yorumlaması ve kendi hayatına ona göre yön vermesi gerekir.
İktisat öğretimindeki öncelikli hedefimiz yalnızca iktisat teorisini öğretmek değil, teknik iktisat bilgisini diğer bilimsel bilgiyle harmanlayarak iktisadi analiz yapabilecek düzeyde analitik düşünebilen iktisatçılar yetiştirmektir. Aynı zamanda bölüm olarak temel bir amacımız da, iyi bir iktisat öğretiminin yanı sıra, toplum yararını gözeten, sorumluluk bilincine sahip, milli ve manevi değerlerine bağlı bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Mezunlarımız, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu gibi çok sayıda saygın devlet kurumunda istihdam edilebileceği gibi ülkenin önde gelen kamu ve özel bankaları ile finans kurumlarının çeşitli departmanlarında da iş olanaklarına sahiptirler. Geniş istihdam olanaklarına sahip olan bölümümüz mezunları aynı zamanda akademik camiada da kendilerine yer bulabilmekte veya birer girişimci olarak iş hayatına başlayabilmektedirler.
Bölümümüzün amaçlarını benimsemiş, sorumluluklarının farkında olan genç ve dinamik akademik kadrosuyla Bayburt Üniversitesi İktisat Bölümü, ülke menfaatlerine hizmet etmeyi kendine misyon edinmekte ve iktisat alanında aranan bir kurum olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Doç. Dr. Turgut BAYRAMOĞLU
İktisat Bölüm Başkanı