Bölüm Hakkında

Programın Amacı:

Yeryüzü üzerinde bulunan tüm nesnelerin birbirleriyle olan geometrik, sayısal ve anlamsal ilişkilerini kuran ve elde edilen bilgileri diğer mühendislik, fen ve sosyal bilimlerin hizmetine sunan bir bilim dalıdır. Her türlü planlamanın, projelendirmenin ilk aşaması harita üretilmesi ile başlamaktadır. Üretilen haritalar mühendislik hizmetlerinin alt yapısını oluşturur. Dolayısıyla ülkemizde haritacılığın önemi gün geçtikçe artmaktadır.

Bu bağlamda Harita Kadastro Programı’nın amacı, teknolojiyi yakından takip ederek, elektronik ölçü aletleri yardımıyla ve GPS/CORS gibi uydular aracılığıyla arazide ölçüm yapabilen aletlerini de kullanarak elde edilen verileri bilgisayar ortamında hesap ve çizim işi yaparak, ülkenin gereksinim duyduğu her ölçekteki haritaların üretmek ve araziye ilişkin küçük projelerin etüt ve uygulamalarını  gerçekleştirmektir.

Harita Teknikerin Görev Tanımı:

Harita ve Kadastro Programından mezun olanlar, ‘Harita ve Kadastro Teknikeri’ unvanı alırlar. Harita sektöründe mühendis ve teknisyen/işçi arasındaki iş akışını sağlayan ara eleman niteliğindedir.

Harita Kadastro Teknikerleri; karayolu, demiryolu, baraj, sulama, tünel, altyapı(yol, kanalizasyon, içme suyu, gaz hattı, haberleşme hattı, metro vb)  ve benzeri mühendislik projelerinin etütlerinde, aynı zaman da projelendirmede, bu projelerin araziye uygulanmasında, kent ve imar planlamasında, kent haritalarında, imar planı uygulamalarında, parselasyon planlamasında, kadastro, kamulaştırma, arazi toplulaştırma projelerinin hazırlanmasında ve uygulanmasında,  topografik haritaların üretiminde, taşınmaz değerlemede, tarihi-mimari yapıların röleve ve yapıların plankote işlerinde, petrol-maden arama ve rezerv tespit çalışmalarında,  vb. teknik hizmetlerin yürütülmesinde aktif görev üstlenirler.

Gereken Nitelikler ve Çalışma Koşulları

Harita kadastro teknikeri olmak isteyenlerin; arazi çalışmalarına, çizim, hesaplama ve uygulama faaliyetlerine katılabilecek nitelikte, genel yeteneğe sahip, şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, aritmetik ve geometrik işlemleri yapabilen, el-göz koordinasyonu ve çizim yeteneği gelişmiş, açık hava ve arazide çalışmaktan hoşlanan, işbirliğine açık, bedence sağlam ve güçlü kimseler olmaları gerekir.

Harita kadastro teknikerleri görevlerini arazide yürütmenin yanında, ölçülen verilileri değerlemek için büroda çalışmaktadırlar. İşyerinin durumuna göre topograflar, jeoloji, jeofizik, harita, inşaat, çevre ve petrol mühendisleri gibi meslek disiplinleri ile işbirliği halinde çalışırlar. Görevleri sık sık seyahat etmeyi gerektirir.

Programda Okutulan Ana Dersler

Harita ve Kadastro Programında daha çok matematik ve hukuk altyapısı içeren dersler yer almaktadır. Mesleğin alt yapısını oluşturan; mesleki matematik, mesleki trigonometri, mesleki hesaplamalar, temel hukuk, taşınmaz hukuku ile temel bilgi teknolojileri, algoritma ve programlamaya giriş dersleri bulunmaktadır. Mesleki dersler olarak; arazi ölçmeleri, harita çizimi, kadastro, fotogrametri, aplikasyon, arazi yönetimi, haritacılık faaliyetleri, harita yapımı, coğrafi bilgi sistemleri adlı dersler yer almaktadır.

Mezunların Çalışma Alanları

Harita ve Kadastro Teknikerleri; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Özel İdareleri, Belediyeler, Üniversiteler, Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Teknik Arama, Toprak ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, GAP, DLH, DDY, DHM vb. kamu kurumları ile özel sektör kuruluşları (Harita Şirketleri, İnşaat Şirketleri, Maden Şirketleri vb.) 'nda  çalışabilirler.

Meslekte İlerleme Durumu

Harita Kadastro Teknikerleri, hizmet sürelerine ve gösterecekleri performansa bağlı olarak çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda bölüm şefi olabilirler. Diğer taraftan Harita Kadastro Programı’nı başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS)  başarılı oldukları takdirde bazı lisans programına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca, Açık Öğretim Fakültesi iktisat ve işletme bölümlerine de doğrudan kayıt yaptırabilirler.

2016 Dikey Geçiş Klavuzu Tablo 2’ye Göre Harita Kadastro Ön Lisans Mezuniyet Alanı Tercih Yapılabilecek Lisans Programları:

  • Çevre Mühendisliği               
  • Geomatik Mühendisliği
  • Harita Mühendisliği
  • Jeoloji Mühendisliği
  • Orman Mühendisliği
  • Tapu Kadastro
  • Şehir ve Bölge Planlama