31 Mayıs 2008 tarihinde 26892 sayılı resmi gazetenin Ek 97. Maddesinin b fıkrasına göre Bayburt Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Bayburt Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurulmuştur. Halihazırda Yüksekokulumuz bünyesinde aktif olarak Tıbbi Hizmetler ve Teknikler, Sağlık Bakım Hizmetleri, Eczane Hizmetleri, Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri ile Yönetim ve Organizasyon Bölümleri bulunmaktadır.

Eğitim Programlarımız, öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası düzeyde yetkin meslek üyeleri olarak yetişmelerini amaçlamaktadır. Bu anlamda disiplinler arası çalışmayı ilke edinmiş öğretim elemanı kadromuzla Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak alanında öncü ve yenilikçi bir eğitim kurumu olma hedefindeyiz. Eğitim öğretim faaliyetlerini çağdaş eğitimin gerektirdiği her türlü imkana sahip mekanlarda sürdürebilmek için yoğun bir şekilde çalışan Yüksekokulumuz, akademik birimlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli alanlarda yeni laboratuvarlar kurarak ve mevcut laboratuvarların da donanımlarını artırarak eğitim ve araştırma faaliyetlerine devam etmektedir.

Yüksekokulumuzda iki (2) Doçent, on iki (12) Doktor Öğretim Üyesi ve on dokuz (19) Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam otuz üç (33) öğretim elemanı görev yapmaktadır. Öğretim elemanlarımız pek çok araştırma projesinde görev almakta ulusal ve uluslararası ölçekte değerli eserler yayınlamaktadırlar.

Öğrencilerimiz iki yılık ön lisans eğitimleri sırasında teorik ve uygulamalı dersler almakta, birinci ve ikinci sınıfın dönem içinde ya da yaz döneminde ‘İş Yaşamına Hazırlık’ ve ‘Staj’ programları doğrultusunda, mesleki uygulama, zorunlu ya da gönüllü staj yapmaları sağlanmaktadır.

Derslerin yürütüldüğü tüm dersliklerde akıllı tahta, projeksiyon cihazı ve internet bağlantısı mevcuttur. Bilgisayar uygulaması gerektiren dersler, içerisinde 60 adet bilgisayar bulunan Bilgisayar Laboratuvarında yürütülmektedir. Bu laboratuvarda kablolu-kablosuz ağlar aracılığıyla internet erişimi sınırsızdır. Öğrencilerin kendi kişisel bilgisayarlarını da kullanarak hizmet alabildikleri bu laboratuvar, ders saatleri haricinde de öğrencilere açıktır.

Öğrencilerin edindikleri teorik bilgileri uygulamalı olarak kullanabilmeleri ve mesleki el becerisi kazanabilmeleri için kurulan Optisyenlik Laboratuvarı, Biyokimya Laboratuvarı, Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarı, İlk ve Acil Yardım Uygulama Laboratuvarı ile Yaşlı Bakım Uygulama Laboratuvarında öğrencilerin mezuniyet sonrasında görev yaparken kullanacakları çeşitli cihazlar, laboratuvar aletleri, el aletleri, kimyasallar ve tıbbi malzemeler bulunmaktadır.

​​​​Yüksekokulumuz, 2021 Yılı itibariyle kayıtlı 2219 öğrenciye sahip olup Dede Korkut Kampüsünde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Kampüs şehir merkezine yürüyüş mesafesinde olup dolmuşlar ile Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlara ulaşım sağlanabilmektedir.