Sosyal Hizmet Bölümü

Sosyal Hizmet Bölümü

 

Bölümün Tanıtımı: İnsanların yaşam kalitesini ve sosyal fonksiyonlarını arttırmayı hedefleyen Sosyal Hizmet,  gün geçtikçe giderek yaygınlaşan dinamik bir meslektir. İnsan odaklı ve uygulama temelli bir meslek olması onu diğer meslek dallarından ayıran en önemli özeliklerdir. Bu nedenle sosyal hizmetin çalışma alanının çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Sosyal Hizmet; tıp, psikoloji, sosyoloji, felsefe gibi bilim dallarını içinde barındıran çok disiplinli bir alandır. Modern toplum yaşamında, sosyal koşulları ya da kişisel özellikleri nedeniyle profesyonel yardım ve desteğe muhtaç bireylere yardım etme, işlevsizliklerinin giderilmesi ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi konularda hizmet sunacak nitelikli personele gereksinim duyulmaktadır. Bu bağlamda bu gereksinimi sağlayacak “Sosyal Hizmet” bölümlerinin açılması uygun görülmektedir. Sosyal Hizmet Bölümünde öğrencilerin yeteneklerini en iyi şekilde kullanabilmelerine imkân sağlanarak, toplum gereksinimlerine cevap verebilmeleri amacıyla eğitim, araştırma ve uygulamalar yapılmaktadır.  Bu bağlamda eğitim ve öğretim; insan ve toplum odaklı sosyal hizmet teori ve uygulamaları kapsamında yürütülmektedir. Eğitim ve öğretimde korunmaya muhtaç çocuklar, yaşlılar, sakatlar; suçlular, yoksullara yönelik sorunların çözümünde ve önlenmesinde öğrencilere mesleki bilgiler verilmekte, çözüm önerileri geliştirilmekte, uygulamalar yapılmaktadır.

Bölümün Amacı: Sosyal Hizmet Bölümünün amacı,  sosyal adaletin ve insan sağlığının gelişimine katkı sağlayabilen, profesyonel yardım ve desteğe muhtaç bireylere yardım etme, işlevsizliklerinin giderilmesi ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi konularda hizmet sunumu yapabilen,  modern ve evrensel nitelikte bilgiye sahip, yetkin sosyal çalışmacılar yetiştirmektir.

İstihdam Olanakları: Sosyal Hizmet Bölümü mezunları “Sosyal Çalışmacı” unvanı ile istihdam edilmektedir. Sosyal çalışmacılar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve bu bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlar ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde, okullarda, çocuk bakım yuvalarında, kreş ve gündüz bakım evlerinde, ana okullarında, yetiştirme yurtlarında, huzurevlerinde, toplum merkezlerinde, kadın sığınma evlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, yaşlı dayanışma merkezlerinde, sokak çocukları merkezlerinde, ergen danışma merkezlerinde; sağlık ocakları ve hastanelerde, diyaliz merkezlerinde, aile planlaması ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde, mesleki eğitim merkezlerinde, cezaevlerinde, çocuk mahkemelerinde, çocuk eğitim evinde, ruh sağlığı kurumlarında, emniyet müdürlüklerinin çocuk bürolarında, nüfus planlaması ile ilgili kuruluşlarda, yerel yönetimler ve bağlı birimlerinde, kriz merkezlerinde, sivil toplum örgütleri ve vakıflarda, sanayi kuruluşlarının insan kaynakları birimlerinde istihdam olabilmektedir. Ayrıca bölüm mezunları özel kreş ve gündüz bakımevi ile huzurevi de açabilmektedir.

Lisans Üstü Eğitim Olanakları: Sosyal Hizmet Bölüm mezunları yükseköğrenimlerine, yüksek lisans ve doktora eğitimi ile devam edebilmektedir.