UNESCO’nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu) Türk Destanı ‘Dede Korkut’u ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne dahil etme kararı, Dede Korkut diyarı Bayburt’ta ve destan kültürünü yaşatan Bayburt Üniversitesi’nde sevinçle karşılandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayburt tarihinin insanlığa armağanı olan ve evrensel bir değer olarak kabul edilen Dede Korkut’un UNESCO tarafından tescil edilmesinin önemine değindi. Üniversite bünyesinde merkez Külliye’ye tarihi zatın adını verdiklerini ve Dede Korkut Araştırma Merkezi kurduklarını belirten Coşkun, toplumların tarih boyunca halk hikayeleri ve destanlar yoluyla biçimlendiklerinin altını çizerek insanlığa mal olmuş bir değeri yaşatmak için çalıştıklarını söyledi. Coşkun, Araştırma Merkezi çatısı altında Dede Korkut adına geçmişte biri Bayburt, diğeri Azerbaycan’da olmak üzere iki sempozyum düzenlediklerini, konser etkinlikleri yaptıklarını ve geleneksel hale getirdikleri Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri ile farklı alanlarda temsil ettiklerini ifade etti. Akademisyenlerin ilgili alanlarda çalışmalar gerçekleştirerek yayına ve projeye dönüştürdüklerini aktaran Coşkun, UNESCO’nun kararı sonrasında yapacakları çalışmaların sayısı arttıracaklarını ve yıl içerisinde anlamlı etkinlikler planladıklarını dile getirdi.
Araştırma Merkezi’nin Dede Korkut yılı etkinlikleri kapsamında düzenleyeceği Nisan ayı içerisinde uluslararası bir sempozyum, seçkin akademisyen ve araştırmacıların katılacağı konferans serileri, paneller, tiyatro gösterisi, heykel çalışması, konser ve kültür organizasyonlarının müjdesini veren Coşkun, Dede Korkut’un Bayburt’un dünyaya açılan yüzü olduğunu söyleyerek tüm halkın sevinci paylaştığını bildirdi. Coşkun ayrıca, Dede Korkut’un kültürel ve tarihsel bir şahsiyet olarak, şehrin tanıtımında ve turizmin gelişmesinde bir fırsat olduğunu da sözlerine ekledi.
UNESCO kararı sonrası TRT Haber canlı yayınına konuk olan Doç. Dr. Hamdi Güleç, Dede Korkut Türbesi önünde yaptığı konuşmada, Dede Korkut’un Anadolu topraklarında ve bizzat Bayburt’ta yaşayarak eşsiz destanları anlattığını ifade etti. Tarih bilincinin oluşmasında ve Türk-İslam kültürünün fikri altyapısında önemli yeri bulunan Dede Korkut hakkındaki araştırmaların, Bayburt coğrafyasına işaret ettiğini belirten Güleç, bu eşsiz tarihi paylaşmak adına tüm vatandaşları şehre davet etti.