Fosil yakıtlar şu an dünyanın enerji ihtiyacının çoğunu karşılamasına rağmen uzun vadeli azalan enerji kaynaklarıdır. Bu fosil yakıt kaynaklarının gelecek bir kaç nesil için yeterli kalacağı öngörülmektedir. Ancak, bilim insanları ve politika yapıcılar alternatif enerji kaynaklarını değerlendirmek ve bilimsel olarak gerçekleştirilebilir, doğaya zarar vermeyen (ya da en az zarar veren) çevreci yeni teknolojilere eğilimlerini artırmıştır.
TÜBİTAK 2018-2022 Stratejik Planı Üst Politika Belgelerinin Analizi [1] başlığı altında TÜBİTAK`ı ilgilendiren ve faaliyetlerine yön veren Hükümet temel politika ve öncelikleri 10`uncu kalkınma planı, 631 nolu paragrafta belirtildiği üzere; “başta enerji ve imalat sanayi olmak üzere tüm sektörlerde, doğal kaynakların etkin kullanımı ve çevresel bozulmaların önlenmesini sağlayacak temiz teknolojiler ile katma değeri yüksek yeşil ürünler geliştirilmesine yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri desteklenecektir”. Ayrıca TÜBİTAK`ın aynı kalkınma planında Teknolojik Çevre Analizi [2] Tablo 9`a göre alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının (Biokutle, güneş, rüzgar ve su vb.) gelişiminin ve kullanımının artırılması Çok Yüksek Pozitif Etki olarak sınıflandırılmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2023 yılına kadar; ülkemizdeki elektrik arzındaki alternatif enerji payını %1’den % 30’un üzerine çıkarmayı hedeflemektedir.
Ülkemizde, kamu ve özel sektörde alternatif enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği konularında görev alacak, sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek insan gücü yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programından mezun olan öğrencilere “Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi” ön lisans diploması ve “Tekniker” unvanı verilir. Alternatif Enerji Kaynakları programından mezun olan öğrenciler; sektörde enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda, enerji teknolojisine dayalı mal üreten kuruluşlarda veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten kuruluşlarda çalışabilirler. Bunun dışında enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda da istihdam edilirler.
Alternatif enerji kaynakları çoğunlukla karmaşık teknoloji uygulamaları ve bu uygulamaları yapabilecek eleman gereksinimini doğurmaktadır. Bu programın amacı; ülkemizde çok önemli potansiyeli olan jeotermal, rüzgâr, güneş, biokütle ve ısı pompası gibi alternatif enerji kaynaklarının değerlendirilmesi için gerekli olan bilgi ve beceriyi öğrencilere aktarmak ve nitelikli eleman yetiştirmektir.
Referanslar:
[1] https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/2204/tubitak_2018-2022_stratejik_plani.pdf Sayfa 43 (Erişim tarihi: 18/03/2019)
[2] https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/2204/tubitak_2018-2022_stratejik_plani.pdf sayfa 61 (Erişim tarihi:18/03/2019)