Bölüm Hakkında

Tanımı: Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS); işletme ve bilişim konularını bünyesinde barındıran disiplinler arası bir alandır. Bilişim sistemlerindeki yenilikler hızla gelişmekte ve içinde bulunduğumuz dijital çağda işletmelerin faaliyetlerinde başarılı olmaları, bilişim sistemleri ve bilişim teknolojilerinin etkili ve verimli kullanımına bağlıdır.  Dijital sistemlerin bireylerin günlük hayatlarının ve örgütlerdeki birçok yönetim sürecinin vazgeçilmez bir aracı haline gelmesi, bu teknolojik altyapıların güncel tutulmasını zorunlu kılmaktadır. Bu altyapıların incelenerek mevcut veya tasarlanan sistemler için en uygun olanlarının tercihi ve kurulumu önemli bir aşamadır. Bu aşamaların etkin yönetimi ise ancak alanında uzmanlaşmış yöneticiler ile mümkün olabilmektedir. Karar verici konumundaki bu kişiler, karar verme süreçlerinde en doğru bilgiye en kısa zamanda ulaşmayı ve bu bilgileri en doğru şekilde analiz etmeyi hedeflemektedirler. Bunun için de karar destek sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sistemlerin tasarımı, uygulanması ve kontrolü yönetim bilişim sistemleri alanının temel konusunu teşkil etmektedir.

Amacı: Yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojilerindeki hızlı gelişmelerle birlikte karar destek sistemlerinin de hızla değiştiği görülmektedir. Bu değişime ayak uydurmak isteyen iş dünyası, bilişim ve teknoloji altyapısına hâkim, sistem analizi yetisine sahip personellere ihtiyaç duymaktadır. Özellikle son yıllarda bu ihtiyaçlar önemli ölçüde artış göstermiştir. Bu kapsamda bu alanda çalışacak mezunların bu ihtiyaçları karşılayacak bir altyapıya sahip olmaları önem arz etmektedir.  Bu bağlamda bölümün müfredat planlaması, işletme, yönetim ve bilişim alanındaki en güncel dersleri içerecek şekilde yapılarak ve derslerin sektör tecrübesine sahip akademisyenler tarafından güncel örneklerle desteklenerek ve uygulamaların yapılarak işlenmesi sağlanmaktadır.  Bu doğrultuda öğrenciler, Yönetim Bilişim Sistemlerine Giriş, Girişimcilik, Algoritma ve Programlamaya Giriş, Web Tasarımına Giriş, Nesne Yönelimli Programlama, Siber Hukuk, Bilgi Güvenliği ve Etik, Proje Yönetimi, Bulut Bilişim, Yapay Zekâ, Arduino Programlama, İnsan Bilgisayar Etkileşimi, Stratejik Yönetim, Elektronik İşletmecilik, Veri Madenciliği, Genel Muhasebe, Genel İşletme, Sistem Analizi ve Tasarımı gibi birçok derse katılabilmektedirler. Ayrıca öğrencilerin, derslerde edindikleri teorik bilgiyi ilgili sektörlerde pratiğe dönüştürmeleri için bölüm müfredatında “Staj Dersi” bulunmaktadır.

İstihdam Olanakları: Öğrenciler, farklı disiplinlerden aldıkları dersler, edindikleri bilgi ve deneyimler, sahip oldukları yetenekler doğrultusunda diledikleri bir alanda da uzmanlaşabilme imkânına sahip olabilmektedirler. YBS bölümü müfredatı, dört yılı kapsayan işletme, yönetim ve bilişim derslerinden yola çıkılarak oluşturulmakta ve bilişim derslerinin uygulamaları yönetim kararlarına destek sağlamaya yönelik planlanmaktadır. Bu nedenle YBS mezunları, bilişim ve yönetim alandaki meslek dallarına yönelebilmekte ve mezunlar kariyerlerini “bilişim yöneticileri” olarak planlayabilmektedirler. YBS mezunları, almış oldukları eğitim doğrultusunda iş yaşamını kolaylaştırmaya yönelik bilişimi işletmelerle bütünleştirerek yönetimin ihtiyaç duyduğu bilgiye etkili ve verimli bir şekilde ulaşması konusunda sorumluluk üstlenmektedirler. Bu bağlamda mezunlar, kamu ve özel sektörde aşağıdaki unvanlarda görev alabilmektedirler:

YBS'nin Bilişim Alanındaki Meslek Dalları:

    • Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı

    •  Programcı

    •  Veri Tabanı Uzmanı

    •  Sistem Analisti ve Tasarımcısı

    •  Veri Tabanı Analisti

    •  Network Uzmanı

    •  Ağ Sistemleri Yöneticisi

    •  Veri Bilimci, Veri Analisti

    •  IT Uzmanı

YBS'nin Yönetim Alanındaki Meslek Dalları:

     •  İnsan Kaynakları Uzmanı / Yöneticisi

     •  İş Geliştirme Uzmanı / Yöneticisi

     •  Proje Yöneticisi

     •  Satış Pazarlama Uzmanı / Yöneticisi

     •  İş Analisti

     •  ERP Uzmanı / Yöneticisi

     •  İş Zekâsı Uzmanı / Yöneticisi

     •  Akademisyen


Mezunların Alacağı Unvan: YBS bölümünü başarılı bir şekilde tamamlayarak program yeterliliklerini sağlayan öğrenciler lisans diploması almaya hak kazanmaktadırlar.

Lisansüstü Eğitim Olanakları: Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans ve Doktora Programı birçok üniversitenin lisansüstü eğitim enstitülerinde bulunmaktadır. Ayrıca çoğu üniversitenin Mühendislik Yönetimi, Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora Programları YBS lisans mezunlarını da kabul etmektedir.